Skip to main content
bezoekers in een zaal

Grote belangstelling voor Local4Local

Afgelopen maandag kwamen 90 leden van LochemEnergie naar Harfsen om uitleg te krijgen over een nieuwe dienst, Local4Local. Die is bedoeld om lokaal opgewekte energie ook lokaal te verdelen, tegen een prijs die veel lager kan zijn dan die van de commerciële leveranciers.

 

Local4Local is een initiatief van Energie Samen, de organisatie waarin de meeste burgercoöperaties als LochemEnergie samenwerken. Bedenker en projectleider Siward Zomer was op 29 april aanwezig in Dorpshuus Hoeflo om uitleg te geven over het plan.

Image
spreker Siward Zomer

Het idee is dat buurten en dorpskernen de energie die ze zelf opwekken - denk met name aan de zonnepanelen op daken - lokaal opslaan. Van daaruit kan de elektriciteit worden verdeeld over de bewoners in de buurt die daar behoefte aan hebben. Dat kan tegen een veel langere prijs per kWh dan de reguliere bedrijven rekenen. Alleen op momenten dat de lokale productie niet voldoende is, zal het nodig zijn om energie van de commerciële leveranciers in te kopen.

 

Omdat Local4Local wordt opgezet door plaaatselijke coöperaties is er democratische controle door de leden mogelijk. Daarmee zal het ook helder zijn hoe het tarief is opgebouwd. Bewoners verenigen zich in een energiegemeenschap. Daaraan kunnen particulieren, maar ook bedrijven en de gemeente meedoen. 

 

LochemEnergie is bezig een proefproject op te zetten met Local4Local. Projectleider Tonnie Tekelenburg legde maandagavond uit: "We streven ernaar eind dit jaar of begin volgend jaar een pilot te doen in een wijk of een buurtschap in het buitengebied.".

 

Contact opnemen? Mail naar info@lochemenergie.net

 

Meer informatie op de website van Local4Local