Skip to main content
rook komt binnen door raam van badkamer

Op kierenjacht in Lochem

Vrijdagmorgen, 29 september 2023, leerden vier energiecoaches van Frans Dam (Retrotec, Barchem) hoe zij op de juiste manier een blowerdoortest kunnen uitvoeren, om zo warmtelekken via kieren, gaten en spleten in huis op te sporen.

Vrijdagmorgen, 29 september 2023, leerden vier energiecoaches van Frans Dam (Retrotec, Barchem) hoe zij op de juiste manier een blowerdoortest kunnen uitvoeren, om zo warmtelekken via kieren, gaten en spleten in huis op te sporen. ’s Middags kwamen de vijf mannen naar mijn huis om hun theoretische kennis in de praktijk te brengen. Het werd een bijzondere ervaring: verrassend en vooral heel nuttig.

 

Eerst controleerden de testers of alle ramen en deuren dicht zaten. Ze vinkten een hele checklist zorgvuldig af: houtkachel, brievenbus, afzuigkap, ventilatieroosters: alles moest worden dichtgemaakt. Toen maakten ze een frame op maat voor het kozijn van de buitendeur. In dat frame spanden ze een doek met daarin een grote opening. Hierin plaatsten ze een ventilator. Toen kon de test beginnen: de ventilator ging aan en blies lucht vanuit huis naar buiten. Zonder kieren e.d. zou er een bepaalde onderdruk moeten ontstaan. De vijf mannen bogen zich gespannen over de meter en: de verwachte  onderdruk werd niet gehaald. Het huis bleek dus behoorlijk ‘lek’.

 

Image
opstelling gereedschap blowerdoortest bij voordeur

 

Ons huis werd in 1921 gebouwd. Beneden hebben we het in de jaren tachtig verbouwd, met gebruik van het destijds beschikbare isolatiemateriaal. Ons gasverbruik blijkt redelijk laag te zijn (het stoken met de houtkachel werd in de berekening meegenomen). Wij, mijn man en ik, waren trots natuurlijk. En dan blijkt tóch dat er volop lekken zijn! Gelukkig startte toen fase twee van de test: het zoeken naar die kieren en gaten.

 

Frans Staats ging buiten met een rookmachine (zo eentje die ze op toneel en in de disco gebruiken) langs elk raam en iedere deur. Door de onderdruk in huis zou de rook via kieren naar binnen, richting de onderdruk worden gezogen. En ja hoor: vooral de meterkast bleek enorm lek! Zie de foto hieronder. Hoog bovenin ontdekten de testers een gat in de binnenmuur. Bij oostenwind komt via de ventilatieroosters in de buitenmuren koude lucht in de spouw en dus ook in de meterkast. Advies: gat dicht purren, transparante kit langs het kozijn, een plafonnetje in de meterkast, gips gieten langs de leidingen die de vloer ingaan (gips is gemakkelijk te verwijderen bij latere werkzaamheden).

 

Image
veel rook uit de meterkast

 

Het raam in de bijkeuken bleek keurig kierdicht, maar: onder de vensterbank wálmde de rook naar binnen! Ook kitten dus. En zo kregen we bij elk ‘lek’ een advies. De mannen stemden hun adviezen ook nog eens keurig op onze wensen af. De slaapkamer willen wij bijvoorbeeld niet luchtdicht afsluiten. Het grote kiepraam staat daar toch altijd open. We kregen daarom tips hoe we de slaapkamer beter kunnen afsluiten van de rest van het huis.

 

Natuurlijk is er ook volop gepraat over (mechanische) ventilatie, liefst met warmte-terugwinning (WTW). Want hoe meer kieren je gaat afsluiten, des te bewuster je moet ventileren. Dat is goed voor jezelf maar ook voor je huis dat anders te vochtig wordt.

 

En dan nog de uitsmijter. Een terloopse vraag die bij ons heel wat vragen opriep: ”Hoe oud is jullie gasgestookte cv-ketel eigenlijk? Hoe gaan jullie in de toekomst verwarmen? Let op: vanaf 2026 mogen er geen cv-ketels meer worden verkocht die alleen werken op gas. Dan moet er op zijn minst een warmtepomp bij. Maar er zijn ook andere mogelijkheden, hoor.” Geloof me, een energiecoach die dan met je meedenkt is heel fijn.

 

Wij danken de coaches en Frans Dam dat ons huis hun testlocatie mocht zijn. Omdat het slechts om een oefening ging, kregen wij geen schriftelijk verslag. Ik raad echter iedereen aan om voor de optie van een schriftelijk verslag te kiezen, want je vergeet o zo snel de adviezen en vooral alle keuzemogelijkheden.

 

Belangstelling om bij jou thuis een blowerdoortest te laten doen?

Lees: Warmtelekken ontdekken met de blowerdoortest