Skip to main content
tafelgesprek energieconciërge met bewoonster

Prijsplafond energie stopt: wat komt ervoor in de plaats?

Afgelopen november is de energietoeslag 2023 van 1300 euro uitbetaald aan mensen die daarvoor in aanmerking komen. Om hoge nota’s te betalen, maar hopelijk ook aanschaffingen te doen die energie besparen, want per 1 januari verandert er weer van alles. Daarmee zouden de energiekosten weer op kunnen lopen.

 

  • Het prijsplafond stopt op 1 januari 2024.  
    De tarieven waren € 1,45 / m3 gas (maximaal 1200 m3) en 
    € 0,40 voor een kWh stroom (maximaal 2900 kWh).
  • In 2024 is er geen energietoeslag.
  • De netbeheerkosten stijgen met ongeveer € 7 per maand.
  • De energiebelasting op gas stijgt met 14 cent per m3 gas
  • De energiebelasting op stroom daalt met 2 cent per kWh.

 

Het prijsplafond is niet langer nodig, vindt de overheid. Er zijn genoeg vaste contracten en contracten met prijzen onder het prijsplafond beschikbaar. Maar voor de variabele contracten hebben sommige energieleveranciers alweer prijsverhogingen aangekondigd per 1 januari 2024 vanwege ‘onrust op de gasmarkt’.

 

Hoe zit het met mijn energiecontract?

We hebben in 2022 meegemaakt hoe hoog energieprijzen in korte tijd kunnen stijgen. Slim om nog deze maand goed na te denken over je contract. De energieconciërges komen gratis bij je aan huis voor uitleg over je contract. En ze kunnen uiteraard nog veel meer voor je doen. Kijk daarvoor op energierekeningonbetaalbaar.nl.

Om direct een afspraak te maken bel 06 11 22 06 92 of mail naar hulp@energierekeningonbetaalbaar.nl

 

NB 1: Heb je recht op de energietoeslag en nog geen bericht gehad? Neem dan contact op met ’t Baken via telefoonnummer (0573) 289290. 
 

NB 2: Bij betaalproblemen is er vanaf januari 2024 weer het Tijdelijk Noodfonds Energie. Voor mensen die tot tweemaal het sociaal minimum verdienen, en 8 tot 10% aan energie moeten besteden.