Overslaan en naar de inhoud gaan
installatie bij waterstof-project H2L in Lochem

Open Energiedag 16 september: kom kijken in Lochem

Dit jaar wordt voor de derde keer de Open Energiedag georganiseerd: op 16 september 2023 kunnen geïnteresseerden op bezoek bij een windturbine, zonnepark, warmte-installatie of andere duurzame energieprojecten door heel Nederland. Meer dan zestig locaties openen hun deuren voor publiek, waaronder het waterstofproject H2L in Lochem.

Dit jaar wordt voor de derde keer de Open Energiedag georganiseerd: op 16 september 2023 kunnen geïnteresseerden op bezoek bij een windturbine, zonnepark, warmte-installatie of andere duurzame energieprojecten door heel Nederland. Meer dan zestig locaties - waaronder een in Lochem - openen hun deuren voor publiek. Meer informatie is te vinden op www.openenergiedag.nl.


Ook in Lochem kun je komen kijken en wel bij het innovatieve waterstofproject H2L. Op zaterdag 16 september 2023 op industrieterrein Stijgoord in Lochem. Kom je langs?


Praktische informatie
Adres: Stijgoord 10 Lochem
Te bezoeken tussen 10 uur en 15:00 uur op zaterdag 16 september.


Wat is er te zien?
Op een nieuwe locatie op industrieterrein Stijgoord is de installatie te zien waar waterstof wordt aangevoerd in tubetrailers, op de juiste druk wordt gebracht om toe te passen in het bestaande aardgasleiding-netwerk, en waar het geurloze waterstof wordt voorzien van een zo kenmerkende ‘gaslucht’ voor de veiligheid. Uitleg wordt gegeven over de installatie, en hoe de waterstof via het oude aardgasnetwerk de wijk wordt ingebracht om daar te dienen als brandstof voor het verwarmen van max. 15 woningen. De woningen zelf worden niet opengesteld, maar er zijn enkele bewoners aanwezig die over hun ervaringen kunnen vertellen. Naast Westfalen Gassen Nederland zijn ook de andere partners, Alliander, Remeha en LochemEnergie aanwezig.


Over H2L

Na jaren van voorbereiding is eind 2022 gestart met een proefproject om maximaal 15 woningen in de Lochemse wijk Berkeloord helemaal van het aardgas af te halen, en over te zetten op waterstofgas. Hierbij wordt getest of het huidige aardgasnetwerk hiervoor geschikt is, en in de toekomst ook voor waterstof kan worden gebruikt. De proef duurt 3 tot 5 jaar. Lochem loopt daarmee ver voorop in de Europese energietransitie en trekt daarmee internationale aandacht. Extra bijzonder is dat het monumentale huizen betreft.


Leden van de Lochemse Belangenvereniging Beschermd Stadsgezicht Berkeloord (BBSB) klopten in 2018 aan bij energiecoöperatie LochemEnergie. Samen onderzochten ze mogelijkheden om hun huizen te verduurzamen. Geen makkelijke speurtocht, want de huizen zijn ook een monument. Voor het aanpassen van monumenten gelden speciale regels. Zo ontstond een buurtaanpak waarmee bewoners uit een wijk of buurt ook veel van elkaar kunnen leren.
Het project wordt uitgevoerd in een samenwerking tussen Alliander, LochemEnergie, Remeha, Kimenai en Westfalen Gassen Nederland.


Dit project is mede mogelijk gemaakt met subsidies van de gemeente Lochem, de Provincie Gelderland en de Europese Unie, vanuit het REACT programma.

 

Image
Affiche Open Energiedag


Over de Open Energiedag


De Open Energiedag is een initiatief van de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE), samen met zes branche-organisaties: NWEA, Holland Solar, EnergieSamen, Vereniging Warmtepompen, Branchevereniging Bodemenergie en Geothermie Nederland. De Open Energiedag is onderdeel van een bredere campagne waarbij producenten van duurzame energie laten zien hoe zij werken aan de energie-opwek van de toekomst: www.openenergiedag.nl 

 

Meer over de waterstof-pilot in Lochem: https://lochemenergie.net/waterstof-pilot-h2l-berkeloord