Skip to main content
warmtepomp op dak

Installateurs plaatsen recordaantal warmtepompen

Nooit eerder zijn er zoveel warmtepompen geplaatst als dit jaar: 110 duizend. Dat zijn er evenveel als in heel 2022. En dit jaar heeft nog vier maanden te gaan. De techniekbranche verwacht dit jaar uiteindelijk op een totaal van 170 duizend geplaatste warmtepompen uit te komen.

Vooral hybride pompen maken een razendsnelle opmars. Dat komt doordat dit jaar voor het eerst meer warmtepompen zijn neergezet in bestaande woningen dan in nieuwbouw. In nieuwbouwwoningen worden standaard all-electric warmtepompen geplaatst vanwege het beleid van de overheid om onafhankelijk te worden van aardgas.

 

Voorzitter Doekle Terpstra van Techniek Nederland -  de overkoepelende organisatie voor de techniekbranche - ziet dat de interesse voor duurzame verwarming snel toeneemt. In een niewsbericht van de organisatie zegt Terpstra: "Sinds de inval van Rusland in Oekraïne en de stijging van de gasprijzen is er vooral veel vraag naar hybride warmtepompen. En de subsidie die de overheid geeft op de aanschaf van een warmtepomp helpt natuurlijk ook."

 

Een hybride warmtepomp is bij uitstek geschikt voor de bestaande bouw. Het systeem werkt in combinatie met een cv-ketel en bespaart zo’n zestig procent op het gasverbruik. Het is daarmee voor huishoudens een minder grote investering dan de all-electric pomp die vrijwel altijd ook een aanpassing van radiatoren verlangt en bij voorkeur ook de aanleg van vloerverwarming.

 

• Lees meer op de site van Techniek Nederland: Recordaantal warmtepompen verwacht in 2023

 

• LochemEnergie kan helpen: Collectieve inkoop warmtepomp en zonnepanelen