Eefde Waterkracht

Eefde Waterkracht

Hieronder de oorspronkelijke beschrijving van het project.

 

Zoals het er nu uit ziet - en als het aan LochemEnergie ligt - zorgt de mooie Berkel in onze gemeente binnenkort niet alleen voor ontspanning, maar ook voor spanning in de vorm van elektriciteit. Die energie wordt dan opgewekt met een vijzelturbine van Landustrie in de stuw die het afleidingskanaal van de Berkel met het Twentekanaal verbindt. Ongeveer 100 huishoudens kunnen daarmee van energie worden voorzien!

Een waterkrachtcentrale is - zoals u zich voor kunt stellen - niet goedkoop. Door een coöperatie op te richten voor mensen die wonen in de postcodegebieden 7211, 7213, 7215, 7217 en 7218 kunnen watercertificaten aangeboden worden met gunstige voorwaarden. Ook mensen uit Warnsveld (7231), Zutphen (7202 en 7203) en Voorst (7383) kunnen zich inschrijven. Het principe is dat het gaat om alle postcodegebieden die drect aansluiten aan de plaats Eefde. De 'postcoderoosregeling' maakt het namelijk mogelijk energiebelasting terug te halen. Als certificaathouder plukt u daar de vruchten van én u krijgt tegelijkertijd medezeggenschap over de turbine. U leest er meer over op deze site. Ongeveer 50 mensen hebben zich al met enthousiasme gemeld!

Heeft u ook interesse? U kunt hieronder inschrijven. Het verplicht u nog tot niets en u betaalt uiteraard ook nog niets. Wij houden u dan op de hoogte van de ontwikkelingen en als er voldoende deelnemers zijn in de waterkrachtcentrale van EefdeWaterkracht, dan ontvangt u een definitieve aanbieding waar u ja of nee tegen kan zeggen.

Meer informatie over het plan, hoe een vijzelturbine werkt, wat watercertificaten nou precies zijn en voor wie ze bedoeld zijn... u leest het op www.eefdewaterkracht.nl.