Skip to main content

Minder energieverbruik door een prop papier

Anneke en Jan uit Gorssel kregen onlangs een bezoek van een energiecoach van LochemEnergie. Ze zijn enorm op weg geholpen: ze weten wat ze binnen nu en tien jaar gaan doen in hun huis. Ze zijn al begonnen met een prop papier. Lees hun enthousiaste verslag.

Als je het bericht krijgt dat je maandelijkse energievoorschot-nota wordt verdubbeld (naar zo'n € 600 p/mnd.), dan krab je wel even achter je oren. Zo'n bedrag is een enorme aanslag op je netto-inkomen. En nog erger … het einde is vermoedelijk niet in zicht. Wij wonen in een jaren 60-huis met heteluchtverwarming. Geen geringe opgave om het energieverbruik te verminderen. Wat te doen?
Of het zo moest zijn kwamen we via ons netwerk in contact met LochemEnergie. Het bleek dat we via ons lidmaatschap bij Lochemenergie een gratis advies van een energiecoach konden krijgen. Dus: een afspraak gemaakt. Over dat bezoek willen we graag wat meer vertellen.

Het bezoek van de energiecoach

Vooraf ontvingen we een elektronische HOOM-vragenlijst, met de vraag of we die eerst wilden invullen. Dit gaf al een goede start voor het gesprek en maakte dat we gelijk naar de inhoud konden.
Er werd alle tijd genomen om het huis door te lopen, vragen te stellen en te beantwoorden.  En dan kom je toch onverwachte dingen tegen! Weet u wel dat via de pijp van de open haard 10% van de warmte naar buiten gaat? Dit is bijvoorbeeld te voorkomen door er een prop papier in te stoppenwanneer je niet stookt ... De vloerverwarming in de douche?
Dat is een energievreter, dus let op je thermostaat ... En ja het dak, dat blijkt toch minder geïsoleerd dan gedacht. Destijds vond men dit prima, maar nu ligt de norm veel hoger. Zodra de dakbedekking aan vervanging toe is ...
En zo ging het nog even door. Een paar dagen na het bezoek ontvingen we een keurig adviesrapport waarmee we wat kunnen: met investeringsinschattingen en te bereiken jaarlijkse besparingen. Daarnaast informatie over de mogelijke aanpak en subsidiemogelijkheden. Kortom, prima werk van Lochemenerg