Editie juli 2020

Geef bij zonneparken de voorkeur aan lokale initiatieven

De gemeente Lochem wil in 2030 energieneutraal zijn. Dat wil zeggen dat we alle energie die we in Lochem gebruiken dan in Lochem opwekken. Bovendien moet de energie duurzaam zijn. Dat is een zeer pittige opgave. Daar is ook ruimte in het buitengebied van onze gemeente voor nodig. Om de ontwikkeling van grootschalige zonneparken in goede banen te leiden, heeft de gemeente in 2018 randvoorwaarden vastgelegd in een ‘Beleidskader’. Nu de eerste 87 hectare aan zonneparken vergund is, gaat de gemeente dit beleidskader evalueren. Kwink groep en Bureau 7TIEN voeren de evaluatie uit. Hoofdvraag is: hoe is de vergunningverlening tot nu toe verlopen en op welke punten moet of kan de gemeente het gevoerde beleid verbeteren of aanscherpen? Lees hier de reactie van LochemEnergie >

Ruim 2000 bestellingen tijdens de EnergieBespaarWeken


 
De EnergieBespaarWeken waren een succes, in totaal 1125 huishoudens (waarvan 178 huurders) bestelden meer dan 2000 bespaarproducten.

De afgelopen weken waren we druk met het verwerken en uitleveren van al jullie bestellingen die we hoofzakelijk bij lokale leveranciers plaatsten. Zie verder op in bericht. Nu kunnen we de balans opmaken en zetten we alle cijfers voor je op een rij:

In totaal deden 1125 huishoudens mee, waarvan 178 huurwoningen en 947 koopwoningen. Lees meer over de aantallen producten, de lokale leveranciers, de helpers en de nieuwe energie-bespaar-plannen voor na de zomer >>

Jeroen Wennink: “Mijn oude auto, zonde van het geld”


 
De elektrische auto's van Elektrip/LochemEnergie waren Jeroen nog niet opgevallen. Tot een vriend hem er een paar jaar geleden op wees.
 
Kort daarvoor had de geboren en getogen Lochemer Jeroen Wennink (45 jaar) zijn oude auto van de hand gedaan. Teveel kosten voor het hoognodige onderhoud, niet dagelijks nodig, dus zonde van het geld. De tip kwam dus als geroepen.
 
De eerste kennismaking met de elektrische deelauto -inmiddels zo'n 2 -3 jaar geleden- was verrassend. Als voormalig vrachtwagenchauffeur was hij een ervaren diesel-rijder. Elektrisch rijden bleek eenvoudig en comfortabel. En eigenlijk ook niet zo duur als gedacht. Lees verder in onze nieuwe serie Portretten van duurzame burgers!

Zoncertificaten Vullerschool met 20% rente terugbetaald

In 2015 nam LochemEnergie het initiatief om samen met de Vullerschool zonnepanelen op het dak van de school te plaatsen. Daar waren toen speciale subsidieregelingen voor vanuit onder meer de Provincie Gelderland en de voormalige Stedendriehoek (nu Cleantech Regio).
 
Een van de voorwaarden was dat er ook een eigen bijdrage zou zijn. Daarop volgde een enthousiaste actie van betrokken ouders. In korte tijd wisten zij 169 certificaten à € 50 aan ouders, opa's en oma's en sympathisanten te verkopen en zo € 8.450 binnen te halen, waarna LochemEnergie het project kon realiseren.
 
Nu - na vijf jaar- betaalt LochemEnergie de ouders het geleende bedrag plus € 10 rente terug. Lees verder

Laadpalen van LochemEnergie: van 13 naar 23


Foto: Rutger Hollander fotografie
Foto: Rutger Hollander fotografie
LochemEnergie heeft de afgelopen jaren maar liefst 13 openbare laadplekken gerealiseerd voor de horeca en het mkb.
Vanaf dit jaar gaan we ook zelf openbare laadpalen realiseren en beheren. De eerste wordt op het Graafschapterrein in stad Lochem geplaatst. We beheren de snellader van 60 kW bij het gemeentehuis aan de Hanzeweg in Lochem. En deze zomer komt er een snellader in Gorssel bij. 
 
Denk mee! Waar moeten de volgende 10 publieke laadpalen komen? In jouw wijk, bij jouw dorpshuis of vereniging? Stuur een mail naar laadpalen@elektrip.nl als je een goede suggestie hebt. 
 
15% korting: Leden van LochemEnergie krijgen 15% korting op de laadkosten bij een laadpaal van LochemEnergie/Elektrip. Meld je laadpas aan via info@elektrip.nl.

Bedrijfsauto’s SWL te huur via Elektrip


Klik op de afbeelding voor video
Stichting Welzijn Lochem (SWL) maakt gebruik van twee elektrische bedrijfsauto’s voor haar 35 medewerkers en bijna 300 vrijwilligers. Ze zijn gestationeerd in Gorssel bij de Oldenhof en op ’t Wapen van Lochem (bij de Action) in Lochem.

Vanaf 1 juli mogen deze auto's gebruikt worden door alle inwoners van de gemeente Lochem via ons autodeelplatform Elektrip. Reserveren gaat heel eenvoudig via de app.

Waarom SWL dat doet vertelt directeur Bram Buiting aan projectleider Tonnie Tekelenburg in de serie Elektrip-rijders op Youtube. Heb je ook elektrische (bedrijfs)auto’s die beter benut kunnen worden? Of wil je gebruik maken van deze auto's? Mail naar info@elektrip.nl of bel 06 52 47 68 32.

Zonnig voorjaar geeft recordopbrengst zonneparken


 
Het zonnige voorjaar heeft voor een record gezorgd. Nog nooit wekten onze zonnepanelen zoveel stroom op.

In de grafiek zie je de opbrengst van het zonnepark op het gemeentehuis. De groene streepjes geven aan wat 'normaal' is. Zoals je ziet was januari normaal, de opbrengst in de natte februarimaand wat mager, maar daarna ging het goed en in april en mei zelfs uitstekend. 

Kijk hier voor de opbrengsten van al onze zonneparken >

SEEH subsidie tijdelijk verhoogd van 20% naar 30%


 
Goed nieuws voor alle woningeigenaren.  Om particuliere woningeigenaren en Verenigingen van Eigenaren (VvE's) tegemoet te komen in deze onzekere tijden, heeft de overheid besloten om de SEEH subsidie tijdelijk te verhogen.
 
Particuliere woningeigenaren die minimaal 2 isolatiemaatregelen laten uitvoeren tussen 1 juni 2020 en 31 december 2020 komen in aanmerking voor een verhoogd subsidiebedrag van ongeveer 30%. 

Meer informatie over deze subsidieregeling vind je op de website van RVO.

10-jarig jubileum helaas uitgesteld

Helaas hebben wij moeten besluiten ons 10-jarig jubileum een 11-jarig jubileum te maken. We hadden een prachtige datum: 10-10-2020. Dat wordt 9-10-2021. Klinkt niet zo sensationeel, maar we hebben extra tijd om voor te bereiden, dus het wordt vast nog bijzonderder. Het thema wordt LochemEnergie als een mix van plattelandspionier en toekomstbouwer! We houden je graag op de hoogte.

Zomer in Lochem: zoek de zonnebloemen!

Wij wensen al onze leden en lezers van deze nieuwsbrief een prachtige zomer toe. Omdat een staycation in RundumhausenTuinesië, of Côte de Jardin dit jaar best aantrekkelijk is, hebben we een leuke tip voor een uitje in onze eigen gemeente: zoek de zonnebloemen!

Bij zonnebloemen denken we al gauw aan Frankrijk, maar langs de maisvelden in de gemeente Lochem zijn dit voorjaar brede randen met zonnebloemen en bloemenmengsels gezaaid. Ruim 16 kilometer. Niet alleen inwoners van Lochem maar ook bedrijven waaronder LochemEnergie maakten dit mogelijk. Bekijk de kaart met de ingezaaide bermen op www.zonnebloemlint.nl onder Lochem. En neem een kijkje!