Zonnepark Boschloo feestelijk geopend

Datum: 
12/09/2020
Categorie: 
Lokatie: 
De familie Boschloo aan de Eekweg in Gorssel heeft het dak van hun koeienstal aangeboden aan LochemEnergie om hierop 200 zonnepanelen te plaatsen. Daarmee kunnen mensen die zelf geen geschikt dak hebben toch hun energie duurzaam opwekken. Leden van LochemEnergie in en rondom Gorssel konden zoncertificaten kopen, gerelateerd aan hun gemiddelde energiegebruik. Ieder certificaat is goed voor de opbrengst van één zonnepaneel. Op 12 september 2020 vond de feestelijke opening plaats.
 

Postcoderoos

LochemEnergie maakt hierbij gebruik van de ‘postcoderoosregeling’. Deelnemers leggen geld in waarmee de panelen gekocht kunnen worden en zij ontvangen daarvoor gedurende vijftien jaar een korting op hun energierekening. Deelnemers krijgen via hun energieleverancier de betaalde energiebelasting terug voor hun aandeel in de opgewekte stroom van het zonnedak. waarmee de investering binnen vijftien jaar ruim kan worden terugverdiend.
Er bleek veel belangstelling voor deelname aan zonnepark Boschloo te zijn. Binnen de kortste keren waren de certificaten uitverkocht. 
 

Feestelijke opening

Op 12 september 2020, bijna twee jaar nadat Gerton en Hermien Boschloo het eerste contact hadden met LochemEnergie, vond de feestelijke opening van zonnepark Boschloo in Gorssel plaats.
Na een korte inleiding van Paul Stolte van LochemEnergie over de totstandkoming van dit zonnepark verrichtte Hermien Boschloo de openingshandeling met het doorknippen van een lint voor de meterkast. Vervolgens brachten de genodigde deelnemers een toost uit op dit geslaagde project.
 

Zonnedak

Op het dak van de koeienstal van Gerton en Hermien Boschloo liggen nu 200 zonnepanelen, die jaarlijks goed zijn voor tenminste 56.000 kWh. Veertien huishoudens uit Gorssel, Epse en Eefde nemen deel aan dit zonnepark. Met ingang van augustus 2020 profiteren zij van de opbrengst van de duurzaam opgewekte energie van de zonnepanelen. Ook de eigenaren Gerton en Hermien Boschloo maken gebruik van een aantal panelen.
Geen gedoe
Al met al is de aanleg en het gedoe eromheen Gerton erg meegevallen. In een tijdsbestek van een maand was de klus geklaard. Vooraf had al een bouwkundige check plaatsgevonden in opdracht van LochemEnergie. De constructie werd goedgekeurd. Ook met de verzekeraar was vooraf contact gezocht. Ook deze ging ook akkoord met de plaatsing van zonnepanelen.
 

Nieuwe kabel

De feitelijke aanleg begon met de aanleg van een nieuwe kabel vanaf de weg naar de stal en het plaatsen van een nieuwe meter in een kast van LochemEnergie. Een week later konden de panelen worden geplaatst. 
Om veiligheidsredenen – je mag niet ongezekerd over het dak lopen – was een zogenaamde verreiker nodig. Deze bleek echter erg groot voor de normale doorgang. Er zat niets anders op dan de stal via de tuin te bereiken. Gelukkig kon Gerton nog wat behulpzaam zijn met de trekker en hefmast, waardoor de schade in de tuin beperkt kon blijven. Gerton is tevreden: “Op mijn app zie ik dagelijks wat de opbrengst is van de panelen. Dat is een kick!” 
Gerton : “Ik sta positief tegenover het opwekken van zonne-energie. Daarom heb ik mijn dak ter beschikking gesteld voor de aanleg van zonnepanelen voor mensen die zelf geen geschikt dak voor zonnepanelen. Zelf heb ik ook een aantal zonnepanelen. Energie opwekken uit zon of wind is
belangrijk. Maar Gerton zegt ook: “De voordelen voor de eigenaar van een dak zouden groter mogen zijn. Nu is het voornamelijk goodwill van de eigenaar”. 
LochemEnergie is het daarmee eens en heeft inmiddels besloten dat dakeigenaren jaarlijks een tegemoetkoming ontvangen voor het beschikbaar stellen van hun dak dus ook Gerton krijgt een vergoeding.
 

De deelnemers

Deelnemers Wim en Henriette de Kieviet zijn blij met het initiatief van hun buurman.
Hun rietgedekte boerderij biedt geen mogelijkheid zelf zonnepanelen te plaatsen. De schuur staat onder grote bomen en is dus ook ongeschikt. De zonnepanelen op het dak bij buurman Boschloo bieden nu uitkomst. Al gaat het hier niet om rechtstreekse levering van de zonne-energie maar om een teruggave van energiebelasting en een deel van de opbrengst van de opgewekte stroom. Het is een begin. Want Wim en Henriette de Kieviet vinden het belangrijk om energie uit natuurlijke hulpbronnen te gebruiken. Eigen onderzoek naar de mogelijkheid van een warmtepomp liep echter op niets uit. De kosten waren te hoog.
 

Veel opbrengst

De start van het zonnepark kon niet gunstiger. Het was prachtig weer gedurende zomer van 2020. Vanaf de start in augustus is er al ruim 9000 kWh opgewekt. Ook Paul Stolte van LochemEnergie is tevreden.
Binnenkort krijgen de deelnemers allemaal een app waarop zij hun aandeel in de productie dagelijks kunnen volgen. Daarnaast is inmiddels ook de ‘LochemEnergie HanzeBox’ beschikbaar waarop je ‘live’ je eigen energieverbruik en -teruglevering kunt volgen. En daardoor ook nog eens op het verbruik kan besparen. “Een win-winsituatie”, volgens Paul Stolte.
LochemEnergie is in alle kernen op zoek naar meer geschikte (bedrijfs-)daken voor ‘collectieve opwek’ van zonne-energie. Interesse? Mail of bel naar Paul Stolte via resp. paul.stolte@lochemenergie.net of 06-50623062.
 

Filmpje

Jelle Schaap van Black Sheep Media heeft een mooie impressie gemaakt van het plaatsen van de panelen.
 
Impressie van Zonnepark Boschloo door Jelle Schaap van Black Sheep Media