Maak kennis met de nieuwe directeur van LochemEnergie: Bob Duindam

Datum: 
01/02/2022

Vanaf 1 januari jl. is Bob Duindam begonnen met een inwerkperiode van één dag per week, zodat hij vanaf 1 april 3 dagen per week als directeur van LochemEnergie aan de slag kan. Op dit moment is hij nog actief als wethouder en loco-burgemeester van Oudewater. Omdat de leden en vrienden van LE vast meer willen weten over LE’s eerste echte directeur, sprak Joris Schouten met hem en maakte Dirk Jan Braggaar foto’s.

Van wethouder naar een burgercoöperatie lijkt een flinke stap. Waarom doe je dit?
Ik ben nu 12 jaar wethouder in diverse gemeenten in de Randstad geweest en dan treedt af en toe herhaling op. Bovendien ben ik bewust naar Barchem in de prachtige Achterhoek verhuisd, waar mensen wonen die rustiger tegen het leven aankijken. Daarnaast wil ik graag dicht bij huis werken, in een baan die echt van maatschappelijke betekenis is. Dus ik denk dat het verschil minder groot is dan het lijkt.

Je hebt veel leidinggevende ervaring in het bedrijfsleven, maar leiding geven aan een vrijwilligersorganisatie is toch wel iets anders. Hoe denk je dat te gaan doen?
Ja dat is anders, al lijkt het werk als wethouder wel op het leidinggeven aan een vrijwilligersorganisatie. Als wethouder begeleid je namelijk vaak burgers die zich met hun initiatieven vrijwillig inzetten voor hun wijk of straat. Ik heb geleerd mee te veren met hun vaak grote ambities, daar ruimte voor te geven, maar wel stapsgewijs de kaders en de mogelijkheden aan te geven waarbinnen ze hun ambities zo veel mogelijk kunnen waarmaken.

Denk je dat je politieke ervaring je kan helpen bij LE?
Ja, dat verwacht en hoop ik natuurlijk wel. De leden van LE hebben allerlei verschillende ambities en ideeën. LE wil staan voor een duurzaam Lochem. Hoe breng je dat bij elkaar? Hoe goed bedoeld ook, niet alles kan. Ik neem mijn politieke en ondernemerservaring mee om dit te begeleiden.

Heb je al een beeld over de toekomst van LE?
Nee, dat is na twee inwerkdagen echt onmogelijk Dat kost meer tijd, en veel meer luisteren naar wat er allemaal gebeurt binnen LE. Wel merk ik dat LE financieel afhankelijk is van projecten en ad hoc-gelden. Ik zou LE graag wat minder afhankelijk daarvan maken en meer op eigen benen laten staan.

Wat doe je zelf aan duurzame energie?
Ik heb een “doe-het-zelf” boerderij gekocht die ik heel intensief aan het isoleren ben met de nieuwste isolatiematerialen. Het dak van mijn kapschuur heb ik ter beschikking gesteld aan Zon op Dak van LochemEnergie, zodat de 175 zonnepanelen kunnen worden gedeeld met burgers in Lochem.

Wat vind je van onze presentatie, bijvoorbeeld op de website?
De huidige site stroomt over van de initiatieven, maar oogt wel rommelig met heel veel informatie maar weinig overzicht. Als ik bijvoorbeeld over een deelauto nadenk, zou ik twee dingen willen weten: 1. Wat is het verschil in geld met mijn huidige eigen auto en 2. Wat mijn vrouw graag wil weten voor ik haar auto inpik: hoe vaak is die deelauto niet beschikbaar? Ik denk dat je iets soortgelijks kunt zeggen over mensen die een beroep doen op een energiecoach, zeker nu we een golf aan aanvragen zien als gevolg van de gestegen gasprijs. Hoe spelen wij in op welbegrepen eigenbelang en helpen we duurzaam Lochem verder?

Wat zou je kwijt willen over je privéleven of hobby’s?
Ik beken dat ik qua milieu een foute hobby heb: ik heb een Corvette uit 1978 met een V8-motor. Hij ziet er fantastisch uit en rijdt heerlijk. Al rij ik er slechts 1000 km per jaar mee, dat kan eigenlijk niet meer. Dus ben ik bezig met het elektrificeren van de auto, inclusief nabootsing van het prachtige motorgeluid. Helaas wel een dure grap … Mijn tweede hobby is het restaureren en isoleren van mijn boerderij in Barchem. Ik woon daar nu heerlijk met mijn vrouw. Mijn drie kinderen wonen en studeren allemaal in de Randstad.

Wil je zelf nog iets kwijt wat je graag wilt delen?
Ik vind het spannend om uit te zoeken hoe ik de rol van directeur binnen LE goed kan invullen. Het geeft een flinke verantwoordelijkheid om als betaalde kracht een vrijwilligersorganisatie te leiden, die dat geld allemaal bijeenbrengen. Ga ik dat verschil maken? De vacaturetekst waarop ik heb gereageerd eist een heleboel. Mijn uitdaging is om, met behoud van het enthousiasme binnen LE, al deze eisen te kunnen waarmaken.