Landelijke primeur in Zwiep: stroom uit de Zwiepse molen

Datum: 
11/11/2011
Lokatie: 

Onder toeziend oog van ongeveer 25 belangstellenden heeft eigenaar Mariska Driessen haar molen in gebruik genomen als eerste stroomproducerende korenmolen in Nederland. 

Draaiende Zwiepse molenSamen met Henk Stemerdink, expert op het gebied van windenergie en mede-initiatiefnemer van LochemEnergie heeft zij gewerkt aan realisatie van dit plan: eigen stroom produceren, en met de uitgespaarde kosten meer geld inzamelen voor de goede doelen waar mevrouw Driessen zich inzet.

Wethouder Thijs de la Court prees haar en Henk Stemerdink voor deze prestatie. Met lokale kennis en de inzet van regionale bedrijven is dit project gerealiseerd.

De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, verantwoordelijk voor het toezicht op Rijksmonumenten, kijkt de komende tijd mee om te zien hoe de molen en de installatie functioneren. De Zwiepse molen zal als voorbeeld voor andere molens in Nederland dienen. Ook in Santpoort (Noord-Holland) en Hellendoorn bestaan plannen om de molens aldaar duurzame lokale stroom op te laten wekken.

Bekijk hieronder het filmpje over de in gebruik name van de Zwiepse molen voor het opwekken van elektriciteit.