Energy Challenge 2019: droogte in de gemeente Lochem

Datum: 
05/09/2019

Dit jaar vond alweer de vijfde Energy Challenge plaats op het Staring College in stad Lochem. De Energy Challenge is een initiatief van de gemeente Lochem, het Staring College en LochemEnergie. Doel is om het begrip duurzaamheid concreter te maken. Dit jaar was het thema ‘droogte’. De onderzoeksvraag luidde: “Welke invloed heeft droogte op de gemeente Lochem en hoe gaan we daar zo goed mogelijk mee om?” De leerlingen interviewden hierover 23 bedrijven en organisaties. De resultaten van de interviews werden aan het eind van de projectweek gepresenteerd. Vervolgens zijn ze overhandigd aan de gemeente, die de bevindingen zal meenemen tijdens het schrijven van het Hitteplan 2020.


  Burgemeester Sebastiaan van 't Erve opent de presentatie van de 5de Energy Challenge

Organisatie

De organisatie van de Challenge lag in handen van negen 5-VWO leerlingen onder begeleiding van Heidi Olde Scheper en Machuut Eversteijn van LochemEnergie. Gedurende het hele schooljaar waren ze druk met de voorbereidingen van de Challenge om zo ervaring op te doen met het organiseren van een project. Ze onderhielden contacten met de media, bedrijven en organisaties, schreven artikelen, leerden samenwerken enzovoort. Dankzij hun inspanningen konden de 4-vwo leerlingen binnen twee dagen maar liefst 23 bedrijven en instellingen bezoeken, zoals zwembad De Beemd, Intratuin, Dierenkliniek Lochem, agrarische bedrijven en bejaardentehuizen.

Presentatie

Op 15 juli werden op het Staring College ’s avonds de resultaten van de onderzoeken gepresenteerd aan docenten, vertegenwoordigers van de bezochte bedrijven, familieleden én een vijfkoppige vakkundige jury. Na opening door burgemeester Sebastiaan van ‘t Erve en een introductie door de voorzitster werden in vijf lokalen vijf presentaties gehouden. In ieder lokaal was een jurylid aanwezig. De beste presentaties werden daarna in de grote zaal getoond, alwaar de voltallige jury haar eindoordeel gaf.

3 Winnaars

De hoofdprijs (dinerbonnen) is gewonnen door de groep die Marc Mobach interviewde, duurzaamheidsmedewerker van de gemeente Lochem. De creativiteitsprijs ging naar de groep van Woestenenk Aardappelen. De prijs voor de beste presentatie was voor de groep die Friesland Campina bezocht.

De gemeente Lochem ontving de presentaties en neemt deze in de ontwikkeling van het Hitteplan 2020 mee. De avond was zeer geslaagd!