De welverdiende ballonvaart van de winnaars van de Energy Challenge 2016

Datum: 
04/05/2017

Omdat de LochemEnergie Challenge, kortweg Energy Challenge, weer volop in de belangstelling staat, volgt hier alsnog een verslag van de ballonvaart die het winnende team van 2016 op 6 januari 2017 maakte. Om nog maar eens duidelijk te maken hoe leuk die hoofdprijs is!

Op 6 januari jl. steeg in Exel een luchtballon op in de strakblauwe lucht. In de mand zaten de winnaars van de LochemEnergie Challenge: Kevin Stegeman, Olaf Apeldoorn, Hugo Rouwhorst en Jeroen Schrijver. Omdat er een plek over was, mocht ook de verslaggever van de schoolkrant mee. De ballonvaarder was Jan Oudenampsen, van Excellent Ballooning.

Een koude, heldere dag

De temperatuur lag een paar graden onder het vriespunt. Het was een uitzonderlijk heldere dag, misschien wel de beste van de hele winter volgens Oudenampsen. Toen de ballon naar een hoogte van 1 kilometer was gestegen, waaide hij over Laren tot boven de A1. Eenmaal op 2 kilometer hoogte dreef de ballon met een andere luchtstroom terug richting Lochem en landde weer exact in Exel. De jongen konden kijken tot aan onder andere Duitsland en Apeldoorn. Alle dorpen en steden in de buurt waren uiteraard ook heel duidelijk te zien.

Spanning en sensatie

De ballonvaarder liet de ballon steeds verder dalen, totdat de mand vlak over de bomentoppen scheerde. Het werd Kevin, Olaf, Hugo en Jeroen uiteindelijk te gortig; ze zouden kunnen neerstorten! Oudenampsen moest er hartelijk om lachen. Hij had de ballon volledig onder controle en liet hem weer keurig opstijgen. Na een rustige landing werden alle passagiers beloond met een certificaat en een glaasje champagne. Een toost op de luchtdoop en natuurlijk het winnen van de Challenge.

Waarom deze jongens wonnen

70 4-VWO leerlingen deden in 2016 mee aan de tweede editie van de LochemEnergie Challenge op het Staring College. Het groepje van Kevin, Olaf, Hugo en Jeroen won met het idee ‘Verbeter de wereld, begin bij jezelf’. Ze gaven niet  alleen informatie over het groene-energieproject van de gemeente Lochem, maar kwamen ook met een set aan maatregelen die het Staring College zelf zou kunnen toepassen om energiebesparender te zijn. De voorstellen waren praktisch uitvoerbaar. De boodschap die ze gaven aan Staring was helder: ga ook als school bewuster om met energie.