Collectieve zonnedaken van LochemEnergie – een boeiend verslag

Datum: 
01/02/2022

Eind vorig jaar schreef Paul Stolte namens de werkgroep Collectieve Zon een boeiende terug- én vooruitblik op de ontwikkelingen rondom de collectieve-zonprojecten van LochemEnergie. De werkgroep Communicatie vatte het verslag kort samen.

Bestaande en nieuwe collectieve zonnedaken
Allereerst wordt de stand van zaken rondom de 7 reeds bestaande zonnedaken beschreven, én natuurlijk de inspanningen van de werkgroep om nieuwe geschikte daken te vinden. Wist je dat de werkgroep hiervoor zoekt naar schuine daken van ca. 300 m2 en platte daken van ca. 600 m2? Op deze daken passen nl. 150-200 zonnepanelen: een ideaal aantal dat nog net met een kleinverbruik-aansluiting kan worden aangesloten op het elektriciteitsnet. Liander is dan verplicht om de kleinverbruik-aansluiting aan te leggen en waar nodig een netverzwaring toe te passen. Grotere aansluitingen vormen de komende jaren een probleem bij Liander, omdat het elektriciteitsnet nu al te zwaar wordt belast.
Op dit moment is de werkgroep in Lochem bezig met een industriedak en een dak van een kerk, in Barchem met een nieuw boerderijdak, en in Laren en Kring van Dorth met nog twee daken. Een goede tip voor een dak in Gorssel of Eefde is van harte welkom!

Politieke ontwikkelingen
In het verslag is ook aandacht voor de politieke, landelijke ontwikkelingen rondom collectieve-zonnedaken. Denk aan bijvoorbeeld de verlaging van de energiebelasting, die onvoordelig is voor de deelnemers aan de postcoderoosregeling oude stijl (die juist die energiebelasting terugbetaald krijgen). Gelukkig is daar het Energie-Samen-expertpanel, dat het ministerie adviseert. Dit panel van gezamenlijke Nederlandse energiecoöperaties lobbyt stevig over dit soort onderwerpen. Wist je trouwens dat LochemEnergie (Paul Stolte) ook in dit expert-panel zit?

Benieuwd naar de opbrengst van de bestaande daken? Ga dan naar de website en klik een al wat langer bestaand zonnedak aan; onderaan de pagina vind je een knop die je naar de jaaropbrengst van de zonnepanelen brengt.

Lees hier het complete verslag van de werkgroep Collectieve zon: