BTW-teruggaaf over zonnepanelen van vóór 20 juni 2013

Datum: 
20/02/2018
Categorie: 

Op de valreep van het jaar 2017 hebben we onze leden die voor 20 juni 2013 zonnepanelen hebben gelegd, geattendeerd op de website van Vereniging Eigen Huis (VEH) over het alsnog terugvragen van de btw over zonnepanelen die zijn aangeschaft tussen 1 januari 2012 en 20 juni 2013. Jammer genoeg kunnen de mensen die dit doen vooralsnog geen vrijstelling krijgen voor de btw-aangifte in volgende jaren. Dat is vervelend en schept ongelijkheid. VEH vraagt nu ook hiervoor aandacht van de staatssecretaris.

Hoe zat het ook alweer?

De Belastingdienst heeft VEH op donderdag 20 december toegezegd in elk geval de verzoeken tot teruggave van de btw over de aanschaf en installatie van zonnepanelen in behandeling te nemen van mensen die tussen 1 januari 2012 en 20 juni 2013 zonnepanelen hebben gekocht. Voorwaarde was wel dat het verzoek tot teruggave vóór 1 januari 2018 was verstuurd naar de Belastingdienst.

Mogelijk kunnen particulieren die voor deze datum zonnepanelen hebben gelegd de btw terugkrijgen. Hoe de belastingdienst omgaat met eigenaren die voor 1 januari 2012 panelen hebben gelegd is nog onduidelijk.

Aandacht voor leden LochemEnergie


Klik op de foto om het voorbeeld te vergroten in een nieuw venster

De eerste leden hebben intussen reactie ontvangen van de Belastingdienst. Zij moeten zich registreren als btw-ondernemer en btw-aangifte doen. In het voorbeeld kan men zien op welke wijze het 2e blad van deze aangifte kan worden ingevuld. Op dit moment kan men geen vrijstelling aanvragen voor de btw-aangifte voor het volgende jaar. Particulieren die direct na aanschaf van de panelen de btw terugvragen, kunnen dit echter wel doen. Om die reden heeft de VEH de staatsecretaris gevraagd om dezelfde regels die er nu zijn, ook te laten gelden voor de btw-teruggave voor panelen die vóór 20 juni 2013 zijn aangeschaft. Dit voorkomt dat deze groep ieder jaar btw-aangifte moet doen met als risico een aanslag en boete wanneer dit wordt vergeten. Een situatie waar niemand, ook de Belastingdienst niet, op zit te wachten.