Vacatures vrijwilligers

Vacatures LochemEnergie

 

Klusjesman / klusjesvrouw

LochemEnergie heeft sinds 1 januari 2019 een grotere werkruimte in het Stadshuus, waar steeds meer gebruik van wordt gemaakt, ook voor vergaderingen en ledenbijeenkomsten. Daarnaast hebben we regelmatig presentaties, lezingen of vergaderingen in een van de andere kernen van de gemeente. Onze werkruimte en de materialen die nodig zijn voor de bijeenkomsten, moeten op orde blijven en soms verplaatst naar andere locaties. Heb je er plezier in om 'een huishouden' te runnen met verschillende voorkomende werkzaamheden, dan is dit misschien iets voor jou. Je kan je eigen tijd bepalen. Een rijbewijs is wel erg prettig. Een auto is niet nodig, want je kunt zonodig gebruikmaken van een van onze deelauto's.

Interesse? Stuur een mail naar info@lochemenergie.net

 

Energiecoaches
(Vanaf 4 uur per week)

Steeds meer mensen gaan aan de slag met het verduurzamen van hun woning. De grote vraag is: hoe maak je je huis duurzaam en groen? 

Als energiecoach help je de inwoners om deze vraag te beantwoorden. Je adviseert thuis, aan de keukentafel, over mogelijkheden voor energiebesparing en het zelf opwekken van energie. 

De Coöperatieve vereniging LochemEnergie vindt onafhankelijk en toegankelijk advies belangrijk. Daarom werken we met lokale energiecoaches. Als vervolg op het keukentafel-advies kunnen we experts inschakelen die een uitgebreider en diepgaander advies geven. Daarna kiest de inwoner zelf welke bedrijven zij inschakelen voor de uitvoering. Zo helpen we woningeigenaren met het stap voor stap verduurzamen van hun woning. 

De vraag naar goede, onafhankelijke adviezen neemt toe. Daarom zijn we op zoek naar nieuwe energiecoaches. 

Iets voor jou?

Voor deze toffe vrijwilligersfunctie zoeken we mensen die:

 • Affiniteit hebben met energie(besparing) en duurzaamheid
 • Helder kunnen communiceren en luisteren
 • Zich thuis voelen in een coöperatieve omgeving (waarin “samen” centraal staat)
 • Zich willen ontwikkelen op het gebied van verduurzaming
 • Tijd en positieve energie hebben (vanaf 4 uur per week)
 • Kunnen werken met e-mail en digitale communicatiemiddelen of bereid zijn dit te leren

Heldere verwachtingen

Van een energiecoach verwachten we dat hij/zij minimaal één dagdeel (of avond) per week beschikbaar is voor een (digitaal) huisbezoek. Je kunt zelf aangeven hoeveel en wanneer je beschikbaar bent. De afspraken worden in overleg verdeeld door de coördinator. Inhoudelijke ondersteuning krijg je van je collega’s of van een specialist.

Daarnaast organiseren we bijeenkomsten voor energiecoaches, waarvan het fijn is als je die bijwoont om nieuwe kennis op te doen en kennis te delen. Bovenal vinden we het belangrijk dat we een gezellige, leerzame en constructieve groep met elkaar vormen. 

Training Energiecoach

Natuurlijk laten we je niet zwemmen in het grote gebied van de verduurzaming van woningen. Vooraf doe je mee met de training tot energiecoach. Er zijn avond- en middag training en deze starten binnenkort. In de praktijkgerichte training die bestaat uit 4 verschillende modules komen de volgende onderdelen aan bod: 

 • Bouwtechnische aspecten en isolatiemaatregelen
 • Installatietechnieken maatregelen
 • Gesprekstechnieken en verslaglegging
 • Subsidie en Financiering
 • Besparen door kleine maatregelen en gedragsverandering
 • Praktijktraining in een digitale voorbeeldwoning

Deze training is ontwikkeld en wordt gegeven door Hoom. De kosten worden gedragen door de coöperatie. Mocht je interesse hebben laat het dan aan ons weten, dan kun je snel aan de slag. 

Wanneer je de training wilt volgen, verwachten we dat je daarna minimaal één jaar als energiecoach in de coöperatie inzetbaar bent. 

 
Interesse? Stuur een mail naar info@lochemenergie.net

 

Communicatie

LochemEnergie bestaat uit een kleine professionele kern en werkgroepen voor bijvoorbeeld zonneparken, zonnepanelen op huurhuizen en gasloos Lochem. Daarnaast omvat LochemEnergie het Energieloket Lochem, Elektrip voor duurzame mobiliteit en EefdeWaterkracht voor watercertificaten. Voor windenergie neemt LochemEnergie deel in IJsselwind. LochemEnergie, Energieloket Lochem, Elektrip en EefdeWaterkracht communiceren naar vrijwilligers, naar leden, naar inwoners van de gemeente Lochem en naar andere energiecoöperaties. Daar zitten veel communicatie-aspecten aan.

Het communicatieteam bestaat nu uit 5 mensen. Omdat we meer willen doen dan we nu doen, kunnen we op allerlei onderdelen ondersteuning gebruiken. We zoeken collega's op vrijwillige basis:

 • Schrijven van berichten en verslagen, intern en extern
 • Social media. Het mee ontwikkelen en uitvoeren van een social media-strategie voor de verschillende onderdelen van LochemEnergie
 • Het up to date houden van de websites lochemenergie.net, energieloketlochem.nl, elektrip.nl en eefdewaterkracht.nl
 • Vlogs en/of het maken van filmpjes
 • Het vormgeven van informatiemateriaal zoals brochures
 • Het mee ontwikkelen en uitvoeren van publiekscampagnes
 • Het aanleggen van een media-archief op lochemenergie.net, voor onze vrijwilligers en leden
 • Foto's maken en het aanleggen van een foto-archief, voor onze vrijwilligers en leden
 • Het aanleggen van een onderzoeksarchief, voor onze vrijwilligers en leden

Interesse? Stuur een mail naar info@lochemenergie.net

Enthousiaste organisator

LochemEnergie en het Energieloket Lochem draait heel goed door een 60-70 tal vrijwilligers op allerlei gebied: energiecoaches, wagenparkbeheer, bestuurder, administratie of communicatie. Wij willen vrijwilligers daar ook wat voor bieden. Het plan is om in ieder geval standaard 3 bijeenkomsten te plannen per jaar voor alle vrijwilligers. Dat moeten in de eerste plaats gezellige bijeenkomsten zijn waarbij de vrijwilligers elkaar steeds beter leren kennen. Maar daarbij denken we ook steeds aan een inhoudelijk deel wat kan bestaan uit extra informatie over een bepaald project binnen LochemEnergie, het delen van ervaringen, maar ook door bijvoorbeeld een gastspreker van buiten te vragen. Uiteraard onder het genot van een maaltijd of een hapje en een drankje. Niets ligt al vast, dus als enthousiaste organisator heb je daar nog invloed op.

Interesse? Stuur een mail naar info@lochemenergie.net