Zonnecollectoren en -panelen zelf geïnstalleerd

Datum: 
21/11/2013
Categorie: 

Ik ben al jaren bezig met ideeën opdoen en gedachten over zonne-energie.

Dit resulteerde een jaar of vijf geleden in de plaatsing van 2 zonnecollectoren op het dak. Ons huis is bijna volmaakt op het zuiden georiënteerd (152°), en de collectoren werken prima. De installatie ervan heb ik zelf verzorgd, en het was een mooie klus om te doen! Ik bespaar hiermee op jaarbasis ongeveer 500 m³ gas. Helaas is de rest van het dak dat op het zuiden is gericht, niet geschikt voor zonne-energie, omdat een grote boom het dak overschaduwd.

Ik wilde ook graag zonnepanelen plaatsen, maar daar moest ik eerst iets anders voor bedenken. Mei vorig jaar begon ik aan de klus om de achtertuin aan te passen en te voorzien van een afdak waarop ik zonnepanelen kon plaatsen. Ook dit was een hele klus.

Ik heb, toen dit gereed was, contact gezocht met LE en ik heb daar eerst van Loet Otto en later van Herman Winkelhorst goede en bruikbare adviezen gekregen. Via Herman kwam ik in contact met Marc Mobach waar ik de panelen op zijn platte dak ben gaan bekijken. Ik ben daarna flink gaan shoppen, en heb van een vijftal bedrijven offertes aangevraagd. Uiteindelijk heb ik bij het bedrijf Solar Sell in Lichtenvoorde 8 panelen + omvormer gekocht.

De installatie van deze panelen heb ik zelfstandig verzorgd. Het draagstel heb ik van aluminium kokerprofiel gemaakt. De constructie heb ik zodanig gemaakt, dat ik de stand van de panelen aankan passen van 15° tot 30°.

Zonnepanelen op afdak

De zelfgeïnstalleerde zonnepanelen op de afdak in de tuin.


Sinds kort kom ik er achter dat in deze tijd van het jaar de zon zo laag staat, dat mijn huis schaduw werpt op een aantal panelen. Ik heb besloten om daarom over te schakelen naar micro-omvormers. Dit is een totaal andere techniek van aansluiten en configureren met een softwaresysteem. Ik ben nu bezig mij in te lezen in deze techniek, en ik hoop dat ik eind november deze installatie klaar heb.

Het feit dat het nu mogelijk is om de BTW die ik betaal voor deze installatie terug te vragen van de overheid, heeft mij doen besluiten om voornoemde aanpassing te realiseren.

Henri Bosveld