Zomertip: zonneboiler en hot-fill wasmachine

Datum: 
18/07/2013
Categorie: 

Bij zonnig weer denken de meeste mensen aan zonnepanelen. Gratis stroom produceren terwijl je zelf vakantie viert op de camping! Er zijn echter meer manieren om de zon voor je te laten werken.

Een zonneboiler haalt geen elektriciteit, maar warmte uit zonnestraling. De zon warmt water en bewaart het in een geïsoleerd opslagvat. Op momenten dat je het warme water nodig hebt hoeft de cv-ketel (die normaliter je warme water opwarmt) bijna niks meer te doen. De zonneboiler werkt vooral als het onbewolkt is, ook in de winter.

Een zonneboiler is net zo groot als een zonnepaneel. Hij is ook blauwzwart, maar wat doffer van kleur en iets dikker. De meeste nieuwbouwhuizen worden standaard met een zonneboiler uitgerust. Ook bij het vervangen van een bestaande cv-ketel is de aanschaf van een zonneboiler interessant.

Maximaal profijt halen uit je zonneboiler? Neem een wasmachine met warmwateraansluiting. De meeste wasmachines verwarmen het water elektrisch. Met warmwateraansluiting kun je dit besparen, want de wasmachine wordt gelijk gevuld met warm water uit de cv-ketel (veel goedkoper!) of uit de zonneboiler (gratis!).

Een wasmachine met warmwateraansluiting heet ook wel een hot-fill wasmachine. Je hebt al een hot-fill-wasmachine van een goed merk vanaf € 600,-. Bedrijfsmatig wordt hot-fill veel gebruikt, maar onder particulieren is het nog vrij onbekend. Daarom hier een overzicht van verkrijgbare hot-fill-wasmachines:  http://www.kieskeurig.nl/product/search/queryprices?pcode=wasm&qcode=wasmachine&q=warmwateraansluiting&lq=warmwateraansluiting&rq=