Winnaar dagje toeren: “Geweldig initiatief”

Datum: 
17/04/2015
Lokatie: 

In maart stond 'LochemEnergie' in Harfsen om de doelstellingen van de organisatie te promoten en mensen met de organisatie te laten kennismaken.

Ik ben nieuw inwoner van Harfsen en bouw een huis waar ik zonnepanelen op wil plaatsten. In de stand ontving ik informatie over de organisatie, maar ook over zonnepalen, etc. Om het initiatief te steunen ben ik lid geworden van ‘LochemEnergie’. Een week of wat later heb ik een van de adviseurs van de coöporatie gevraagd om mij te adviseren over zonnepanelen ter plekke van mijn nieuwe woning, heel nuttig allemaal!

Als gevolg van mijn deelname aan de loterij van LochemEnergie om een dagje te kunnen toeren met een elektrische Smart van ‘LochemEnergie’  bleek tot mijn plezier dat ik winnaar was geworden! Dat wilde ik wel eens meemaken. Een afspraak werd gemaakt en na uitleg over het rijden en gebruik van de Smart reden we met de Smart richting Zutphen om daar de plannen en werken aan de IJssel eens te bekijken (ruimte voor de rivier). 

Zo klein als de Smart eruit ziet als je hem ziet rijden zo comfortabel zit je in de auto. Je hebt al rijdend eigenlijk niet door dat je in zo’n klein karretje zit. Pas als je uitstapt (enorme deur voor zo’n kleine auto) zie en voel je hoe klein de auto eigenlijk is. 

Het voelt wat vreemd als je je realiseert dat de actieradius nogal beperkt is. Wil je echt een afstand doen, dan moet je dus plannen waar je kan opladen. Maar voor ons tochtje was dat niet nodig. Wij reden naar Zutphen en via de werkzaamheden en het infocentrum over de IJssel (met lunchstop bij De Kribbe) naar Wilp, waar we het niet konden laten even dwars te parkeren op een parkeerplaats van Piet Zoomers ;-). 

De auto rijdt makkelijk. Wanneer je een wel eens automaat hebt gereden is uitleg eigenlijk verder niet nodig behalve misschien enige aanwijzingen over het opladen.

De auto is zeer stil wat een ontspannen sfeer geeft. Trap je het gaspedaal in, dan wil de Smart nog wel aardig vooruit ook! Enige alertheid wanneer je wandelaars of fietsers nadert is wel nodig. De auto is zo stil dat men pas op het laatst de auto hoort, iets om rekening mee te houden.

We hadden een zeer leuke dag met de auto, een mooie kans om eens goed kennis te maken met elektrisch rijden. Na het rondje Lochem - Zutphen - Deventer -Lochem hadden we ongeveer 45% van energie verbruikt. 

LochemEnergie bedankt voor dit geweldige initiatief en veel succes in de toekomst !

Huib Holsteijn